2009. július 20., hétfő

Analytic Hierarchical Process (AHP)

Analytic Hierarchical Process (AHP)


 

Korábbi bejegyzésemben bemutattam, hogyan lehet priorizálni stratégiai céljainkat annak érdeklben, hogy fel tudjuk állítani a projektjavaslatok közti prioritási sorrendet. Az ott bemutatott módszer a Microsoft Project Portfolio Server-ből származik, azonban természetesen a fejlesztők sem a spanyol viaszt találták fel, csupán alkalmazták amit mások már kitaláltak. Ez pedig nem más, mint az Analytic Hierarchic Process (AHP), mely kiválóan alkalmas komplex döntési helyzetek feloldására, amikor több kritérium szerint kell értékelni az alternatívákat. Ilyen lehet egy autó vásárlás, lakás vásárlás, vagy akár projektjavaslatok kiválasztása. A módszer lényege:

 


  • A döntési helyzetet egy hierarchiaként ábrázoljuk, melynek csúcsa a cél, ezt bontjuk tovább 1 vagy több szinten döntési kritériumokra. A hierarchia alján az egyes alternatívák álnak.
  • Páros összehasonlítással priorizáljuk a kritériumokat, így állítjuk fel a kritériumok prioritási sorrendjét
  • Az egyes alternatívákat is a páros összehasonlítás módszerével értékeljük minden egyes döntési kritériumra vonatkozóan
  • Végül felállítjuk az egyes alternatívák sorrendjét

 

Bővebben nem írnám le a módszert, a wikipedián kitűnően le van írva, ott egy példán keresztül részletesen be is mutatják, hogyan alkalmazható. Itt pedig található egy online tutorial és egy Excel tábla is, amely a kiértékeléseket és a prioritási értékek felállítását segíti.

 

A Project Portfolio Server kissé leegyszerűsíti a módszert, ugyanis az egyes alternatívák kiértékelésekor már nem alkalmazza a páros összehasonlítást, de alapvetően e szerint működik a stratégiai célok és a projektjavaslatok priorizálása.


Nincsenek megjegyzések: